Naar Home-page
 • Facebook
 • Instagram
 • Winkel
 • Video's
 • Contact
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Drenten aan het spelen

Wandeling

Bircmede novice najaar

herplaatser

Xylitol en de hond

Bij onze dierenkliniek Hof, kregen we laatst een vraag over de schadelijkheid van Xylitol bij honden.

xylitolXylitol is een kunstmatige zoetstof die wordt verwerkt in snoep, kauwgom en tandpasta. Bij de hond zorgt xylitol ervoor dat de alvleesklier sneller gaat werken en er een grote hoeveelheid insuline wordt vrijgegeven in de bloedbaan, waardoor het suikergehalte in het bloed te veel daalt. 30 minuten na opname kunnen er al verschijnselen optreden zoals: braken, lusteloosheid, zwakte, toevallen, leverfalen en coma waarna de hond kan overlijden. Indien de hond pas net xylitol heeft binnengekregen kunt u de hond nog laten braken, maar dit kan alleen als er geen symptomen merkbaar zijn. In sommige gevallen is het afdoende om regelmatig kleine hoeveelheden voedsel toe te dienen zodat de afname van suikergehalte in het bloed wordt tegen gegaan en in sommige gevallen is een infuus noodzakelijk.

Alle bijsluiters dus nakijken voor je iets anders dan hondenvoer aan je hond geeft.

Wijziging in toekennen titel ‘Benelux Winner’

rvbTot en met 2015 was het mogelijk met een jeugdhond of een veteraan een dubbeltitel te halen op de Benelux Winner Shows, omdat de titel ‘Benelux Winner’ werd gegeven aan de beste reu c.q. beste teef van het ras. Dit wijzigt per 1 januari 2016. Vanaf die datum gaat de titel Benelux Winner naar de hond die ook het CACIB krijgt.
Hiermee sluiten we aan bij de internationale regels, zoals die van de sectieshows van de FCI (Europese­ en Wereldshow). De jeugdhond of veteraan kan nog steeds beste reu/teef en/of BOB worden, maar zal in de erering niet automatisch de CACIB/Benelux Winner zijn.

Voor de rassen met voorlopige of geen FCI erkenning (Lancashire Heeler en Markiesje), geldt hetzelfde als op de sectieshows: de titel Benelux Winner gaat naar de beste reu/teef die komt uit de tussenklas, open klas, gebruiks­ hondenklas of kampioensklas. Voor de goede orde: alle titels die tot 31 december 2015 zijn behaald, blijvengewoon staan.
De volgende Benelux Winner Show in Nederland wordt gehouden op zondag 25 september 2016 in Maastricht

Een uitgebreider overzicht van de nieuwe regels staat hier.

Drentsche Patrijshonden lezen gezichten

Drentsche Patrijshonden (en ja, ook andere honden :-)) hebben als onze "beste vriend" een duidelijk voordeel: ze "lezen" gezichten net als wij mensen dat doen:
Eerst de ogen → dan de rest van het gezicht en daarna beslissen ze of iemand vriend of vijand is.

Nieuw onderzoek laat zien dat honden "onze" gezichtsuitdrukkingen analyseren om te helpen beslissen hoe te reageren op verschillende situaties. In de video hieronder wordt duidelijk gemaakt hoe dit gemeten werd. Hiervoor wordt een kleine laser gebruikt die precies kan bepalen waar de hond (of de mens) naar kijkt.

ogen

Honden nemen snel elkaars emotie over

nrcMensen nemen gemakkelijk en snel een lach over van een ander, of een huilgezicht. Bij dieren is die emotionele imitatie veel minder algemeen. Het onwillekeurig overnemen van de emotionele uitdrukking van een ander leek tot voor kort beperkt tot mensen en andere primaten. Maar nu is emotionele imitatie ook vastgesteld bij honden, tijdens intensieve observaties van spelende honden in een parkje in Palermo.

drent met vogel

Drie Italiaanse biologen beschrijven deze week in Royal Society Open Science hoe de honden in driekwart van de gevallen razendsnel (binnen een seconde) een spelhouding van een andere hond overnamen. Hoe beter de honden elkaar kenden, hoe gemakkelijker ze elkaars lichaamsuitdrukking overnamen. Dreigende houdingen werden nauwelijks overgenomen.

De lichaamshoudingen waarmee honden hun spelbereide vrolijkheid tonen zijn de ‘ontspannen open mond’ en de ‘speelse buiging’ (voorpoten gebogen, hoofd laag, achterpoten hoog, kwispelen).

 

Links:

Wetenschappers maken zich zorgen over de toenemende trend om huisdieren rauw voedsel te geven.

Baasjes (ook die van Drentsche Patrijshonden) zijn ervan overtuigd dat rauw vlees gezonder is voor hun hond of kat. Maar ze verliezen daarbij de aanwezigheid van potentieel gevaarlijke bacteriën uit het oog. Het gaat daarbij onder andere om bacteriën als salmonella, E. Coli, campylobacter en ESBL-producerende bacteriën. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 95% van het kippenvlees en zeker 40% van het kalfsvlees dat in de supermarkt ligt ESBL-vormende bacteriën bevat. Dit geldt dus ook voor de rauwe diervoeding (ongeacht of het is ingevroren). Al deze bacteriën kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid, en dan met name bij risicogroepen als kinderen, ouderen, zwangeren en zieken.

Aldus een artikel in de Telegraaf

Dr. Ronald Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren bij Universiteit Utrecht, deelt de zorg van zijn collega. "En het is maar de vraag of rauw vlees ook echt gezonder is. Er zijn heel goede alternatieven voor rauw vleesvoeding. Brokken en blikvoeding zijn veiliger dan rauw vleesvoeding en ik zou dat zeker adviseren als uw huisdier in contact komt met jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en/of zieken. Als u uw huisdier toch met rauw vlees wilt voeren, betracht dan goede hygiënemaatregelen"

 

Slechte dekresultaten en dode pups door het Canine Herpesvirus?

Bij het fokken met honden is het altijd vervelend als het niet gaat zoals gehoopt. Als een teef niet bevrucht blijkt, dus leeg blijft, als de nesten klein blijven of de pups na de geboorte alsnog sterven, is dat een grote teleurstelling voor elke fokker. Een belangrijke mogelijke oorzaak van deze problemen is de besmetting van de teef met het Canine Herpesvirus (CHV). Hoewel niet zo bekend bij hondeneigenaren blijkt maar liefst 40% van de onderzochte Nederlandse honden ooit met het virus in aanraking geweest te zijn. Vaccinatie van de moederhond tegen CHV lijkt betere bevruchtingsresultaten en minder problemen bij puppy's op te leveren.

Dierenarts Diana van Houten schreef hier een interessant artikel over dat hier te lezen is.

Drentenvakantie en training in Zweden

drentklubbenDe Zweedse Drentsche Patrijshond Club nodigt alle Nederlandse Drenten-eigenaren van harte uit om deel te nemen aan de activiteiten van onze club in 2015.
De Zweedse club, opgericht in mei 2012, heeft leden uit Zweden, Noorwegen, Finland, Nederland en Rusland en heeft als doel de samenwerking en uitwisseling van ervaringen tussen Drentenmensen uit verschillende landen te bevorderen. De Drentsche Patrijshond is als ras sterk in opmars in de Scandinavische landen.

 

De Zweedse club is vanaf het begin zeer actief geweest als:

 • organisator van trainingen
 • meetings
 • wandelingen
 • officiële proeven

Dus waarom niet een verblijf plannen in het mooie Zweden en tegelijkertijd deelnemen aan een van onze activiteiten?
We willen vooral onze grote Drentenmeeting (19 - 27 juli 2015) in het mooie Sälen aanbevelen. Er zullen allerlei activiteiten, lezingen, gezamenlijke diners, prijsuitreikingen, officiële proeven en een officieuze show plaats vinden. De deelname is flexibel: je kunt je eigen programma samenstellen en zo veel of zo weinig dagen deelnemen als je zelf wilt!
Budget accommodatie is beschikbaar in huisjes waar je zelf kunt koken.

En anders dan veel mensen denken, is het helemaal niet lastig om je hond mee naar Zweden te nemen: er gelden dezelfde regels als voor de rest van EU. Voor Noorwegen, dat geen deel is van de EU, ligt dat anders en is het wel lastig(er).

Als u vragen heeft of meer wil weten neem dan contact op met ondergetekende via e-mail of Nederlands of Engels.

Zweden1 Zweden2 Zweden3 Zweden4 Zweden5

Overzicht van de (zomer) activiteiten 2015

Datum Waar Activiteit
20-27 juli Sälen, Dalarna GROTE DRENTENMEETING,
Training met goede instructeurs in o.a.: gehoorzaamheid, rally gehoorzaamheid, mentaal kennis van je hond, massage en stretching, sporen, apporteren, zweetwerk, waterapporteren en spoor met wild, jachtgehoorzaamheid.
Andere activiteiten: bergwandelen, lezingen, wedstrijden, ledenvergaderingen, gemeenschappelijke diners, prijsuitreikingen, borrels in de clubtent.
21-22 juli Sälen, Dalarna ZWEETWERKPROEF, alle klassen
24 juli Sälen, Dalarna LEZING OVER HET RAS op basis van de rasstandaard door Diana Striegel (NL)
25 juli Sälen, Dalarna OFFICIËLE APPORTEERPROEF,
(Nodig om te starten op veldwedstrijden in Zweden.)
26 juli Sälen, Dalarna OFFICIEUZE SHOW met Nederlandse keurmeester (Diana Striegel, NL)
19-20 september Nysäter, Värmland OFFICIËLE VELDWEDSTRIJD, CLUBMATCH DRENTSCHE PATRIJSHOND

Verder worden er in de herfst nog 8 officiële veldwedstrijden en 1 apporteerproef georganiseerd. Contact opnemen met ondergetekende voor meer informatie.

Tot ziens in Zweden!

Elisabeth Gilek

Voorzitter van de ZWEEDSE DRENTSCHE PATRIJSHOND CLUB (SDPK)

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Handboek Herplaatsingshonden

Iet Roseboom las voor u het ‘Handboek Herplaatsingshonden. Praktische tips op weg naar je nieuwe huisgenoot’. Een gratise, digitale uitgave van de Hondenbescherming.
Auteurs zijn Ineke van Herwijnen, Sieneke Groenman en Just de Wit. Het handboek telt maar liefst 189 pagina’s tips, informatie, foto’s en verhalen. Een aanrader voor iedereen die overweegt een hond aan te schaffen.
Iet: ‘Eigenlijk zou iedereen die overweegt een hond aan te schaffen dit boek van tevoren moeten lezen, ongeacht of je een herplaatser uit het asiel haalt, een hond adopteert uit het buitenland of een pup koopt bij een verantwoorde fokker.
Iedereen kan uit de voeten met dit boek en heeft baat bij de tips die erin genoemd worden. We hebben het boek bijna in één ruk uitgelezen en kunnen het iedereen aanbevelen. Het boek is voor iedereen die een tablet heeft gratis te downloaden in de App store en Google play store’ of ga direct naar de speciale website.

ILLEGALE HONDENHANDEL

Help ons de illegale hondenhandel op te sporen!

Van een van de leden van ons Honden Welzijn Team (HWT) ontvingen wij onderstaand bericht, dat wij graag aan de lezers van de VDP-website willen voorleggen.

Samen kunnen we helpen illegale hondenhandel op te sporen door alert te zijn en door in actie te komen! Door een toeval ben ik op Facebook in een discussie over mogelijke illegale hondenhandel beland. Een aantal fokkers geeft aan telefonisch benaderd te zijn door personen die hele nesten tegelijk op willen kopen.
Alsof het om oud ijzer gaat! Bij velen ging direct een rood lampje branden en er werden gegevens van de bellers genoteerd. Tot overdracht van die gegevens aan de Dierenpolitie en/of NVWA is het nog niet gekomen. Wil je een eind aan de illegale fok en handel? Sla dan de handen ineen en verzamel met z’n allen zo veel mogelijk gegevens over verdachte bellers. Speel het spel mee, hoor ze uit en leg alle informatie zorgvuldig vast en informeer de (dieren-)politie.

Wil je zelf in de schaduw blijven, maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Illegale hondenhandel is immers een misdaad! Kunnen de door jou verzamelde gegevens niet direct gebruikt worden, ze worden in de politiesystemen vastgelegd en kunnen misschien later van groot belang zijn.

Parvovirus

Niet om paniek te zaaien, maar wellicht toch goed om het even te lezen!
Dierenkliniek Putten heeft een paar gevallen gehad met Parvo en waarschuwt de hondenbezitter om alert te zijn op de navolgende ziektebeelden.

De laatste weken heeft Dierenkliniek Putten meerdere, volwassen honden behandeld met ernstige, vaak bloederige diarree en braakklachten. Enkele honden zijn ondanks intensieve behandelingen overleden. Na veel onderzoek lijkt het inmiddels vrijwel zeker dat de klachten veroorzaakt worden door een Parvovirus.
Ook in andere delen van Nederland speelt deze problematiek. We sluiten niet uit dat het een variant is van het al langer bestaande Parvo virus, omdat er ook honden ziek zijn geworden, die gevaccineerd waren. De meeste honden die erg ziek waren, waren echter onvoldoende gevaccineerd of recent verhuisd naar een ander adres. De combinatie onvoldoende bescherming, te laat of niet vaccineren en stress lijkt honden vooral erg kwetsbaar te maken voor de infectie. Het advies is dus om:

 • Elke vorm van diarree zeer serieus te nemen.  Wacht niet tot uw hond sloom is alvorens de dierenarts te bezoeken.
 • Vermijd plaatsen waar veel honden worden uitgelaten.
 • Zorg voor een Parvo vaccinatie die niet ouder is dan 9 maanden.
 • Als u meerdere honden heeft, wees dan voorzichtig met de aanschaf van nieuwe honden.

Dominantie bij honden: achterhaald of verrassend doordacht?

 

 

 

DogVision organiseert in samenwerking met de Gedragskliniek voor Dieren, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, de studiedag Dominantie bij honden: achterhaald of verrassend doordacht?

Datum Maandag 23 februari 2015 van 14 uur tot 20.30 uur
Locatie Collegezaal Kliniek voor Gezelschapsdieren,
Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht,
Münsterlaan 7,
3584 CP Utrecht
Kosten €125,00 (inclusief btw; koffie/thee, versnapering en avond-broodmaaltijd)

 

Dominantie lijkt tegenwoordig een verguisd begrip. Trainers pakken honden hardhandig aan onder het mom van het dominantie model. Honden worden afgeschilderd als vechtersbazen met maar een doel voor ogen; het bereiken van de top van de rangorde. Maar is dat wel de juiste uitleg van het begrip dominantie? Of gaat het bij honden om heel andere gedragingen om status te bepalen?
Dit en veel meer wordt die dag behandeld. Voor meer informatie zie hier.

Geen pups onder 15 weken mee naar Nederland

Bent u van plan een pup te kopen bij een buitenlandse fokker? Houd er dan rekening mee dat vanaf 29-12-2014 honden, katten of fretten onder 15 weken Nederland niet meer in mogen!

Vanaf deze datum moet elke hond die Nederland binnenkomt, dus ook een pup, een geldige rabiës enting hebben. De rabiësvaccinatie mag pas vanaf 12 weken gegeven worden (ook als de fabrikant van het vaccin een jongere leeftijd opgeeft!) en is pas geldig 3 weken na het toedienen. De pup is dan inmiddels minstens 15 weken oud en mag dan pas de grens over.

Tot nog toe was voor pups die uit EU landen naar Nederland kwamen een uitzondering mogelijk en konden ze tot een leeftijd van 3 maanden zonder rabiësvaccinatie worden meegenomen. Om insleep van rabiës te voorkomen wordt deze uitzondering opgeheven. Dit betekent bovendien dat grote partijen jonge pups die uit het buitenland, vooral uit Oost-Europa, Nederland worden binnengebracht, ook niet meer zijn toegestaan als de dieren nog geen 15 weken oud zijn en geen geldige vaccinatie tegen rabiës hebben.

Voor wie een pup wil kopen bij een buitenlandse fokker, betekent dit dat men met de fokker overeen moet komen dat de pup tot hij 15 weken oud is bij de fokker kan blijven. Dat betekent ook dat het nog belangrijker is dat de fokker veel aan socialisatie doet, omdat de pup nu zijn hele eerste socialisatieperiode bij de fokker door zal brengen. Hij moet daar kennis kunnen maken met allerlei verschillende mensen en kinderen, met andere honden, met huiselijke geluiden en omstandigheden, maar ook buitensituaties zoals straten met verkeer of met andere dieren. Ga dus voor u een dergelijke koop sluit, goed na of de fokker van uw keuze hieraan kan voldoen!

bron: http://www.licg.nl

Ik wil een hond!

Waar moet je rekening mee houden als je een hond wilt? Waar kun je op letten bij de keuze voor een ras en wat komt er kijken bij de opvoeding en de verzorging?
Het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) vindt het belangrijk dat mensen goed voorbereid beginnen aan een huisdier.

In samenwerking met de NTR is er daarom voor iedereen die een hond wil gaan aanschaffen een unieke, gratis online cursus ontwikkeld: de cursus Houden van honden.
In tien korte filmpjes leert men van alles over honden. Over de verschillen tussen rassen en hoe men daaruit een keuze kan maken bijvoorbeeld.
De faculteit Diergeneeskunde is kennispartner van het LICG.

Klik hier voor de online cursus.

Dopjesactie Centrum voor Geleidehonden.

In samenspraak met het Belgisch Centrum voor Geleidehonden te Tongeren, hebben vrijwilligers een actie opgestart om de vereniging op een ludieke manier te helpen. Dit initiatief bestaat uit de verkoop van ingezamelde plastic dopjes aan verschillende recyclagebedrijven. Alleen plastic dopjes van drankflessen komen hiervoor in aanmerking! U kan met deze dopjes terecht bij inzamelpunten doorheen heel België. Het BCG heeft enkele vrijwilligers die ervoor zorgen dat de dopjes opgehaald worden bij de verschillende inzamelpunten.
Om meer details over de steunactie te kennen, is de info verdeeld volgens de vragen die je erover kan stellen.

Ontbreekt er volgens u nog iets, kan het duidelijker, of heb je nog vragen, neem dan aub contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Dankzij de solidariteit van velen heeft de dopjesactie dit jaar al 173 054 kg (*) dopjes opgeleverd. (* afgeleverd gewicht per 31/07/2014)!

Als het aan Jan Faes ligt, krijgt dit lovenswaardige initiatief snel een pendant in Nederland!

Hoogleraren twisten over rashonden

Twee hoogleraren aan de Universiteit Utrecht twisten over de beste aanpak om de twee miljoen rashonden te vrijwaren van erfelijke ziekten en pijnlijke raskenmerken.

Voor het gehele artikel zie hier.

Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdense Verlaat
+31 (0)172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden