Naar Home-page
 • Facebook
 • Instagram
 • Winkel
 • Foto's
 • Video's
 • Contact
 • Blogs
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Rockanje

DW4

Bircmede novice najaar

herplaatser

fokdag 2016 2

Onder winterse omstandigheden, maar met een waterig zonnetje waren vele Drent-eigenaren naar Barneveld afgereisd. Daar in de Markthal begonnen ’s morgens om 9.30 uur de nestkeuringen van uitgenodigde nesten met de ouderdieren van het ras de Drentsche Patrijshond. Een enkel nest was zonder goedkeuring van de vereniging gefokt, maar was ook uitgenodigd.

Gezellige drukte

In de hal was het een gezellige drukte, overal eigenaren van bruin witte honden, die de fokker en elkaar terugzagen. In de ringen zagen we gelukkig complete nesten, maar er waren helaas ook nesten waar maar een enkele pup van aanwezig was. Dat is zuur, zowel voor de teef-, als de reu eigenaar, die zo graag willen zien wat er uit de combinatie van hun teef en hun reu is voortgekomen. Er was een nest, waarvan nazaten in Amerika wonen; de fokker kon fotoseries aan de keurmeester laten zien, alsof de honden erbij waren. Voor zover mogelijk was natuurlijk, werd ook voor deze honden voorzichtig het keurrapport ingevuld, wat vast erg op prijs werd gesteld.

Binnen en buiten de ring

Op de tafels stond koffie klaar en menige taart werd aangesneden. Er werd zelfs een taart gezien met een nest foto erop afgedrukt. Leuk!
Natuurlijk was er rondom geblaf en een enkel incident daargelaten, verliep het buiten de ringen best soepel. In de ringen ging alles minder vlot: honden die zich niet of nauwelijks lieten zien of betasten en met hun staart onder de kin liepen. Wat een geduld hebben de keurmeesters gehad, die o.a. met "piepbeestjes" er toch zoveel mogelijk uit probeerden te halen.

fd2016 04 23 1kopieAls een hond dan van angst van zich af gaat bijten, is het natuurlijk gebeurd. Maar dit zou toch niet nodig hoeven zijn! Het is het onbekende, waar zowel veel eigenaren als honden voor komen te staan. Het advies om ringtraining te volgen, waar je als eigenaar maar zeker ook als hond, een stuk zelfverzekerder uitkomt, wordt vaak niet opgevolgd. En dat is erg jammer. In een hoek van de hal werd een snelle “hond voorbreng cursus” gegeven, zodat die deelnemers er wel een beetje op voorbereid waren.
Gelukkig waren er ook genoeg jonge honden in de ring die zich wel goed lieten zien en goed voorgebracht werden en dan verliep zo’n keuring ook snel en de beoordeling was er dan ook naar. De vaders en moeders kenden inmiddels het klappen van de zweep.

Bij diverse nesten die gezien werden, was er een behoorlijk verschil in honden. Had u al eerder meegemaakt dat de schofthoogte gemeten werd met een meetlat? Dit kwam natuurlijk ook omdat er aspirant-keurmeesters in de ring aanwezig waren. Maar er waren ook behoorlijke verschillen tussen de jonge honden van dezelfde vader en moeder: er waren grote al redelijk volwassen dieren aanwezig, maar ook kleinere tengerder honden, die meer op” neef Heidewachtel” leken. Misschien is dat een onderzoek item voor de FBC?

fokdag 2016

Kwalificeringen

Opvallend waren de lage kwalificeringen, die soms gegeven werden… inherent aan de kwaliteit en het gedrag van de honden. Kwalificeringen die niet altijd voor iedereen begrijpelijk waren, maar dat wel werden na enige uitleg (vaak door de fokker). Het belangrijkste feit is en blijft dat iedereen weer met de liefste, mooiste en leukste hond naar huis is gegaan met een ervaring rijker!

Organisatie, de EVC, hartelijk dank voor jullie inzet en verzorging!

Graag tot de volgende keer.

door de aanwezige redactieleden

 

 

Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdense Verlaat
+31 (0)172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden

Creative Commons-LicentieDit werk van de Vereniging Drentsche Patrijshond valt onder:
Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie
Laatste aanpassing aan de website:
30 July 2019 (13:45).