Naar Home-page
 • Facebook
 • Instagram
 • Winkel
 • Video's
 • Contact
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Drenten aan het spelen

Wandeling

Bircmede novice najaar

herplaatser

Foto's Clubmatch 2016

Hier kunt u de foto's vinden van de kampioenschapsclubmatch 2016. Geniet (opnieuw)!

Klik hier: Foto's Kampioenschapsclubmatch 2016

 

Rechts: Winnaar van de Kampioenchapsclubmatch 2016 is: Sammy-Flo Lynde v.d. Bezelhonk (eigenaar: C.M. Schulte). Links ziet u de beste reu: Jordie the Glouchester (eigenaar: G.W. Paardekooper en G.W. Paardekooper-Weenink). Van harte gefeliciteerd!

Kampioenschapsclubmatch 2016

Op zaterdag 11 juni 2016 was de Kampioensschapsclubmatch van de vereniging. Een prachtige dag met heel veel prachtige Drenten. Hieronder ziet u vast de beste reu en beste teef. De titel clubwinnaar ging dit jaar naar de teef Sammy-Flo Lynde van de Bezelhonk. De keurrapporten en uitslagen staan hier op de website.

Rechts: Winnaar van de Kampioenchapsclubmatch 2016 is: Sammy-Flo Lynde v.d. Bezelhonk (eigenaar: C.M. Schulte). Links ziet u de beste reu: Jordie the Glouchester (eigenaar: G.W. Paardekooper en G.W. Paardekooper-Weenink). Van harte gefeliciteerd!

Verslag Fokdag 23 april 2016

fokdag 2016 2

Onder winterse omstandigheden, maar met een waterig zonnetje waren vele Drent-eigenaren naar Barneveld afgereisd. Daar in de Markthal begonnen ’s morgens om 9.30 uur de nestkeuringen van uitgenodigde nesten met de ouderdieren van het ras de Drentsche Patrijshond. Een enkel nest was zonder goedkeuring van de vereniging gefokt, maar was ook uitgenodigd.

Gezellige drukte

In de hal was het een gezellige drukte, overal eigenaren van bruin witte honden, die de fokker en elkaar terugzagen. In de ringen zagen we gelukkig complete nesten, maar er waren helaas ook nesten waar maar een enkele pup van aanwezig was. Dat is zuur, zowel voor de teef-, als de reu eigenaar, die zo graag willen zien wat er uit de combinatie van hun teef en hun reu is voortgekomen. Er was een nest, waarvan nazaten in Amerika wonen; de fokker kon fotoseries aan de keurmeester laten zien, alsof de honden erbij waren. Voor zover mogelijk was natuurlijk, werd ook voor deze honden voorzichtig het keurrapport ingevuld, wat vast erg op prijs werd gesteld.

Binnen en buiten de ring

Op de tafels stond koffie klaar en menige taart werd aangesneden. Er werd zelfs een taart gezien met een nest foto erop afgedrukt. Leuk!
Natuurlijk was er rondom geblaf en een enkel incident daargelaten, verliep het buiten de ringen best soepel. In de ringen ging alles minder vlot: honden die zich niet of nauwelijks lieten zien of betasten en met hun staart onder de kin liepen. Wat een geduld hebben de keurmeesters gehad, die o.a. met "piepbeestjes" er toch zoveel mogelijk uit probeerden te halen.

fd2016 04 23 1kopieAls een hond dan van angst van zich af gaat bijten, is het natuurlijk gebeurd. Maar dit zou toch niet nodig hoeven zijn! Het is het onbekende, waar zowel veel eigenaren als honden voor komen te staan. Het advies om ringtraining te volgen, waar je als eigenaar maar zeker ook als hond, een stuk zelfverzekerder uitkomt, wordt vaak niet opgevolgd. En dat is erg jammer. In een hoek van de hal werd een snelle “hond voorbreng cursus” gegeven, zodat die deelnemers er wel een beetje op voorbereid waren.
Gelukkig waren er ook genoeg jonge honden in de ring die zich wel goed lieten zien en goed voorgebracht werden en dan verliep zo’n keuring ook snel en de beoordeling was er dan ook naar. De vaders en moeders kenden inmiddels het klappen van de zweep.

Bij diverse nesten die gezien werden, was er een behoorlijk verschil in honden. Had u al eerder meegemaakt dat de schofthoogte gemeten werd met een meetlat? Dit kwam natuurlijk ook omdat er aspirant-keurmeesters in de ring aanwezig waren. Maar er waren ook behoorlijke verschillen tussen de jonge honden van dezelfde vader en moeder: er waren grote al redelijk volwassen dieren aanwezig, maar ook kleinere tengerder honden, die meer op” neef Heidewachtel” leken. Misschien is dat een onderzoek item voor de FBC?

fokdag 2016

Kwalificeringen

Opvallend waren de lage kwalificeringen, die soms gegeven werden… inherent aan de kwaliteit en het gedrag van de honden. Kwalificeringen die niet altijd voor iedereen begrijpelijk waren, maar dat wel werden na enige uitleg (vaak door de fokker). Het belangrijkste feit is en blijft dat iedereen weer met de liefste, mooiste en leukste hond naar huis is gegaan met een ervaring rijker!

Organisatie, de EVC, hartelijk dank voor jullie inzet en verzorging!

Graag tot de volgende keer.

door de aanwezige redactieleden

 

 

Succesvolle Nieuwjaarswandeling 2016

drenten sneeuwhesje EVCDe eerste Nieuwjaarswandeling van de VDP werd gehouden in een prachtig gebied bij Wapserveen: afwisselend heide, bos en water. De weersverwachtingen waren helaas niet zo gunstig: sneeuwbuien en gladheid. En we dachten dat er daarom de nodige afzeggingen zouden komen maar dat viel reuze mee.

We verzamelden vanaf 10.30 uur en de mensen werden ontvangen met koffie, thee en cake. De gezelligheid begon direct met enthousiaste mensen en nog enthousiastere Drenten en om 11.00 uur gingen we op pad.

Er waren ± 35 honden en 55 mensen: een grote opkomst, zeker gegeven het suboptimale weer. We spraken de signalen af voor het los laten en aanlijnen van de honden. De begeleiders die voorop en achteraan liepen waren goed zichtbaar in oranje hesjes, mooi gemaakt door Sylvia Verhulst. In het begin van de wandeling waren er honden die terug liepen omdat ze de baas uit het oog verloren waren, maar eenmaal op weg ging het goed.

drenten sneeuwWe hebben ruim anderhalf uur gewandeld en verschillende weertypen meegemaakt, waaronder een periode met sneeuw. Ultiem voor een nieuwjaarswandeling! En wat hebben we genoten van al die vreselijk uitbundige honden zoals blijkt uit de mooie foto's die Sjoukje ter Meulen heeft gemaakt (waarvoor dank!).

Na afloop hebben we met een stel mensen heerlijk en gezellig geluncht bij Theehuis ’t Hunebed in Darp: met recht een mooie afsluiting.

Het was een hele geslaagde wandeling die we zeker volgend jaar weer gaan organiseren!

 

Bedankt allemaal voor jullie komst!

 

Laetitia Boer & Marjan de Raad

Uitslag Winner bekend

uitslag1uitslag2Rustige zondagochtend

Heerlijk, dat je het eerste deel van een zondag-showdag-ochtend zo relaxed kan doorbrengen. Uitgebreid de tijd voor een duinwandeling, lekker aan de koffie, zelfs nog even een lekkere dut op de bank door baas en Drent ;-)

Om half twaalf liepen we heel relaxed de hal van de RAI binnen, waar vandaag de Drentjes werden gekeurd in ring 23 door keurmeester Wout Arxhoek.

Er heerste een opgewekte drentensfeer rond de ring; iedereen had er zin in. Er kwamen in het totaal 36 Drentjes (19 reuen en 17 teefjes) voorbij aan het kennersoog van de keurmeester.
Vanaf de kant vind ik het altijd genieten om de hondjes en hun eigenaren in de ring hun rondjes te zien lopen. Zoveel verschillende Drentjes met uiteindelijk ook zoveel overeenkomsten,  echt kostelijk en ook heel leerzaam. Bij de reuen werd uiteindelijk Brisco de beste en bij de teefjes won Benthe. In de laatste ronde, de beste van het ras, won uiteindelijk de reu. Brisco Barasya the Gloucester is dit jaar de Winner.
Gefeliciteerd, Grada en Geert!

 

En onze heren?

abe als toeschouwerAbe kreeg vandaag een G: onze kleine was totaal niet gemotiveerd en liep te dweilen door de ring. En Okke werd in de kampioensklasse keurig tweede achter de latere Bob. Wij zijn tevreden......

Aan iedereen, op de Holland Cup en bij de Winner, onze hartelijke felicitaties met de behaalde resultaten!

 

Selma Tiemeijer

 

Uitslag

De uitslag van de show, afgeleid uit de foto's van het programmaboekje en de uitslag op papier (zie rechtsboven), luidt als volgt:

Uitslag Klasse NHSB Naam
Reuen      
VB Puppyklas 3002295 Eelco fan’t Suydenvelt
2VB Puppyklas 3004896 Eros Hannes v.’t Patrieske
U Jeugdklas 2977330 Hidde Lynde v.d. Bezeldonk
G Jeugdklas 2978203 Borys-Ussy v.d. Huetsche Grave
2ZG Jeugdklas 2991065 Bram Djenna van Drienermarke
G Tussenklasse 2956884 Abe Bloske van ‘t Dreske Kwinne
3U Openklas 2974458 Hannes Hay van de Sebastiaanshoeve
2U Openklas 2754415 Jarra Phebe van Groevenbeek
abs Openklas 2832093 Matthijs Emie van de Neerbosche Wateren
U Openklas 2872052 Karu fan’t Suydenvelt
ZG Openklas 2874455 Harry Hope v.d. Sebastiaanshoeve
4U Openklas 2903967 Asra-Tessa van Kleine Elsholt
ZG Openklas 2938256 Udo fan’t Suydenvelt
4U Kampioensklas   Makker fan’t Suydevelt
2U Kampioensklas 2790062 Sander fan de Indo-Anjoho
3U Kampioensklas 2875163 Dexter Sanne van Drienermarke
U Kampioensklas 2889094 Brisco Barasya the Gloucester
U Veteranenklas 2630889 Bart fan’t Suydevelt
abs Veteranenklas 2635613 Oscar-Phebe van Groevenbeek
Teven      
3U Jeugdklas 2997330 Puck-Tessa van Klein Elsholt
2U Jeugdklas 2977333 Sammy-Flo Lynde van de Bezeldonk
G Jeugdklas 2978204 Yetti-Yssy van de Huetsche Grave
G Jeugdklas 2978205 Keety-Yssy van de Huetsche Grave
4U Jeugdklas 2989223 Kyra
U Jeugdklas 2991066 Benthe Djenna van Drienermarke
U Jeugdklas 2992955 Jynthe van de Haeckpolder
U Tussenklas 2960856 Ella v.d. Olinckhoeve
U Openklas 2947480 Lindsey Li van de Sebastiaanshoeve
3U Openklas 2931372 Ivana Isah fan’t Patrijzen Bos
2U Openklas 2947557 Wiesje Wyneke fan’t Suydevelt
U Gebruikshondenklas 2743422 Djenna Sanne van Drienermarke
disk Kampioensklas 2845781 Yssy-Nynke van de Bezeldonk
U Kampioensklas 2872053 Kirsi fan’t Suydevelt
2U Kampioensklas 2926061 Sophie Amy v.d. Lage Nesse
2U Veteranenklas 2651658 Flora Haldy fan’t Patrijzen Bos
U Veteranenklas 2683651 Tessel v.’t Wijdseland

 

grada met brisco in de ring met keurmeester nummer 1
Grada met Brisco
in de ring
Met Keurmeester Nummer 1

Uitslag Holland Cup bekend

uitslagVandaag was de Holland Cup in de Rai in Amsterdam. Het was niet ál te gemakkelijk om de vesting binnen te komen; we werden werkelijk rondom het hele gebouw gestuurd en daardoor daalde het humeur van sommige mensen (en hun honden:-) behoorlijk. Ik heb weer wat woorden geleerd vandaag.
Na de nodige omwegen stonden we uiteindelijk bij 'onze' ring. We zochten een rustig plekje aan de kant, maar rustig bleef het er níet lang. Het was druk in de hallen. De drukte in ring 34 viel wel mee.

Mevrouw Gerda Halff-van Boven keurde vandaag 12 Drentjes. Er waren 5 reuen en 7 teven ingeschreven. Bij de reuen won Makker fan 't Suydevelt; bij de teefjes werd Kirsi fan 't Suydevelt eerste. De reu werd uiteindelijk de beste van het ras.

Onze Okke (Sander fan de Indo-Anjoho ) werd heel mooi tweede bij de reuen. Onze kleine Abe kreeg een keurige ZG. Het leuke tegenwoordig is, dat je als je klaar bent, je spulletjes mag pakken en naar huis mag. Heerlijk hoor......

Zondag gaan we nóg een keer. Dan heet het de Winner en staan er ineens 36 Drentjes in de ring.

 

Selma Tiemeijer

 

 

Uitslag

De uitslag van de show, afgeleid uit de foto's van het programmaboekje en de uitslag op papier (zie rechtsboven), luidt als volgt:

Uitslag Klasse NHSB Naam
Reuen      
ZG Tussenklasse 2956884 Abe Bloske van ‘t Dreske Kwinne
U Openklas 2903967 Asra-Tessa van Klein Elsholt
U Kampioensklas   Makker fan’t Suydevelt
U Kampioensklas 2790062 Sander fan de Indo-Anjoho
U Veteranenklas 2630889 Bart fan’t Suydevelt
Teven      
ZG Jeugdklas 2997330 Puck-Tessa van Klein Elsholt
U Tussenklas 2960856 Ella v.d. Olinckhoeve
ZG Tussenklas 2961401 Isis
U Openklas 2947557 Wiesje Wyneke fan’t Suydevelt
U Kampioensklas 2872053 Kirsi fan’t Suydevelt
U Veteranenklas 2630893 Brit fan’t Suydevelt
U Veteranenklas 2683651 Tessa v.’t Wijdseland

 

Richard met Abe Makker en Krisi Okke
Richard met Abe Makker & Kirsi Okke

Fokdag april 2015

Op 25 april 2015 was er een 'fokdag' in Barneveld. Een dag waarop de honden van 18 maanden tezamen met de ouderdieren worden gekeurd, zodat de fokkeuzes kunnen worden geeavlueerd en er plannen kunnen worden gemaakt voor de toekomst. Naast een hele gezellige bijeenkomst ook een belangrijk evenement voor de ontwikkeling van ons ras.

Joyce Broekman - Dekker maakte een aantal foto's en schreef ook een blog (verslag) over de fokdag.

Als u meer wilt weten over de gang van zaken op een fokdag vindt u hier meer informatie.

Wandeling online

De samenvatting van de Drentenwandeling van maart 2014 staat online! Het is een 3 minuten durende samenvatting. De kwaliteit is uiteraard minder dan die van het origineel omdat we het video-bestand niet te groot wilden maken. Immers: hoe groter, hoe langer het duurt om de video te downloaden!

Het 30 minuten durende origineel (op DVD) kan voor slechts €4.- besteld worden per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdense Verlaat
+31 (0)172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden