Naar Home-page
 • Facebook
 • Instagram
 • Winkel
 • Foto's
 • Video's
 • Contact
 • Blogs
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Rockanje

DW4

Bircmede novice najaar

herplaatser

Eind 2015 werden de gezondheidsenquêtes verstuurd naar alle Drenten die in 2015 drie of zes jaar zijn geworden. Ze werden verstuurd naar alle eigenaren van een Drent, ongeacht of ze lid zijn van de Vereniging de Drentsche Patrijshond, om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van onder andere de gezondheid van de Drentsche Patrijshond. We hoopten natuurlijk dat zoveel mogelijk eigenaren de moeite zouden nemen om de enquêtes ingevuld terug te sturen.

3-jarigen

Van de 3-jarige honden zijn de meeste enquêtes per e-mail verstuurd omdat sinds kort de Vereniging via de fokkers, de e-mail-gegevens van de pup-eigenaren ontvangt. Dit scheelt een behoorlijk bedrag aan porto en maakt het bovendien makkelijk om nog een herinnering te sturen. Niet alle (e-mail) adressen bleken echter te kloppen waardoor niet iedereen de enquete heeft ontvangen. Komt u in aanmerking en wilt u alsnog meedoen, mail ons dan op dit adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

6-jarigen

Bij de 6-jarige honden werden de meeste enquêtes per post verstuurd omdat we van de eigenaren van deze honden (geboren in 2009) in veel gevallen geen e-mailadressen hadden.

In de enquête wordt gevraagd naar verschillende aspecten zoals gezondheid, gedrag en training. Niet alle ingevulde zaken worden verwerkt in het register (ZooEasy) omdat ze niet als feit te registreren zijn. Een goed voorbeeld is de vraag naar het gedrag: hier kunnen verschillende termen aangekruist worden, lief, aanhankelijk, grommerig, angstig etc. Veel eigenaren geven daar tekst en uitleg bij, zodat duidelijk is wat er bedoeld wordt. Uitingen van extreem gedrag, die gelukkig maar zelden voorkomen, worden wel in ZooEasy verwerkt.

Allergie

De term allergie is niet eenduidig te interpreteren. De eigenaar geeft soms aan dat, met andere voeding, het probleem opgelost is, maar dikwijls staat alleen het vakje allergie aangekruist. Ook hier geldt dat dit moeilijk te registreren is, maar de vraag wordt gesteld omdat het belangrijk is te weten of het vaak wordt gemeld. Net als bij gedrag worden "zwaardere" meldingen (waarbij medicatie noodzakelijk is) in ZooEasy verwerkt.

Overzicht

In de twee overzichten hieronder staat alleen een aantal zaken uit de enquête die "telbaar" waren en we zijn ons ervan bewust dat het geen exacte weergave is van alle genoemde zaken in de enquêtes.

Bij de vragen over de fokker (kreeg men voldoende informatie bij aanschaf, kon men met vragen bij de fokker terecht) werden maar enkele opmerkingen geplaatst. We mogen hieruit concluderen dat de meeste eigenaren tevreden zijn over hun fokker.

Representatief

Om een juist beeld te krijgen van de status van de 3- en 6-jarige Drenten is het van belang dat ook eigenaren die geen “bijzonderheden” te melden hebben, de enquete invullen en terugsturen. Dat was gelukkig het geval waardoor we denken dat de enquete een goed beeld geeft van de gesteldheid van het ras.

Resultaten 3-jarigen

In 2015 werden 346 enquêtes verstuurd naar eigenaren van honden die in 2015 drie jaar zijn geworden. 133 enquetes (38,4%) werden ingevuld teruggestuurd en in het register verwerkt.

Melding 3 jarige honden Aantal Geopereerd
Zelf gefokt 8  
Herplaatst 7  
Castratie/ sterilisatie 23  
Navelbreuk 9 3 (ja) / 4 (nee) / 2 (onbekend)       
Epilepsie 3 met gebruik medicatie  
Gebitsafwijking 4  
Monorchide/cryptorchide 3  
Cataract 2  
Knikstaart 1  
Entropion 1 ja
Overleden 1 (Oorzaak van overlijden is niet genoemd) 

Resultaten 6-jarigen

In 2015 werden 410 enquêtes verstuurd naar eigenaren van honden die in 2015 zes jaar zijn geworden. 112 enquêtes (27,3%) werden ingevuld teruggestuurd en in het register verwerkt.

Melding 6 jarige honden Aantal Geopereerd
Zelf gefokt 2  
Herplaatst 5  
Castratie/ sterilisatie 45  
Navelbreuk 6 2 (ja) / 3 (nee) / 1 (onbekend)       
Epilepsie 3 met medicatie , 1 ?  
Gebitsafwijking 2  
Monorchide/cryptorchide 1  
Cataract 0  
Knikstaart 0  
Entropion 0  
Overleden 7

Oorzaak van overlijden van de honden die genoemd werden waren:

 • spontane dwarslaesie
 • botwoekeringen met erge
 • niet te bestrijden pijn
 • hernia
 • epilepsie (2x)
 • longfibrose/longemfyseem
 • een ongeluk.

Overige meldingen

Bij beide enquêtes meldt een aantal eigenaren dat de hond “gevoelige“ darmen/ voedselallergie heeft. Het eten wordt dan aangepast met bv andere brokken of vers vlees. Ook Giardia wordt 2x genoemd als mogelijke oorzaak van gevoelige darmen. Allergie van huid / haar wordt gemeld, niet altijd even heftig, maar wel moeilijk te behandelen.

Af en toe wordt gemeld dat de hond een “onverwacht” fel of dominant gedrag laat zien. Dit wordt dan meestal getoond naar andere honden en niet naar mensen. Angstig gedrag wordt soms gemeld.

Bij de castratie worden verschillende redenen genoemd, zoals dominant gedrag, uitlaatservice wil het en voorhuidontstekingen.

Bij sterilisatie worden onder andere de volgende redenen genoemd: wil geen loopsheid, preventief op advies van dierenarts en baarmoederontsteking. Het niet willen fokken met de teef wordt het meest genoemd als reden om de teef te laten steriliseren.

Het is goed om te lezen dat heel veel baasjes erg blij zijn met hun hond.

Tenslotte. Iedereen die de moeite heeft gedaan om de enquete in te vullen, wordt hartelijk bedankt! En natuurlijk hopen we dat u ook zonder gezondheidsenquête de moeite wilt nemen om ons op de hoogte te houden over de gezondheid van uw hond.

Inge Hoekstra-Dekkers, FBC

Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdense Verlaat
+31 (0)172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden

Creative Commons-LicentieDit werk van de Vereniging Drentsche Patrijshond valt onder:
Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie
Laatste aanpassing aan de website:
30 July 2019 (13:45).