Naar Home-page
 • Facebook
 • Instagram
 • Winkel
 • Video's
 • Contact
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Drenten aan het spelen

Wandeling

Bircmede novice najaar

herplaatser

Fokdag

fokdag4

Een fokdag (nakomelingenkeuring) wordt twee maal per jaar georganiseerd, één in het voorjaar en één in het najaar. Op een fokdag worden de honden gekeurd door een erkende keurmeester. Er wordt op deze dag voornamelijk gekeken naar de bijzondere kenmerken, dat kunnen positieve en soms ook negatieve kenmerken zijn, die de ouderdieren hebben doorgegeven aan hun nakomelingen. Voor een goede indruk is het belangrijk dat een nest zo compleet mogelijk aanwezig is. De beoordeling van het nest is mede bepalend voor een eventueel volgend nest. Het doel van fokken is immers: een Drent te behouden in al zijn hoedanigheden zoals de rasstandaard voorschrijft.

Voor een fokdag worden de ouderdieren en hun pups (leeftijd vanaf 18 maanden) uitgenodigd. Van een nest zijn alle pups welkom, dus ook gecastreerde-, monorchide- (één teelbal) en cryptorchide- (geen teelballen) reuen en loopse teven. De fokdag wordt verdeeld in een ochtend - en een middagprogramma. Dit staat vermeld op de uitnodiging. Een fokdag is een open bijeenkomst, dat betekent dat ook honden zonder uitnodiging welkom zijn op voorwaarde dat zij niet ziek zijn i.v.m. mogelijk besmetting van de andere honden.


fokdag2

Oogonderzoek (o.a. PRA)

Tijdens de fokdag is het mogelijk om de ogen van uw hond te laten controleren op verschillende aandoeningen en afwijkingen, zoals PRA. Een gespecialiseerde dierenarts voert het ECVO oogonderzoek uit. In de uitnodiging voor de fokdag staat vermeld hoe u zich kunt opgeven. Aanmelden op de dag zelf is alleen mogelijk wanneer u een kopie van het registratiebewijs kunt overleggen om het chipnummer van uw hond te kunnen controleren. Het ECVO oogonderzoek is geldig voor één jaar en uw hond moet "vrij" zijn om ermee te kunnen fokken. Wanneer er bij het ECVO oogonderzoek na het 5e levensjaar van de hond geen afwijkingen zijn geconstateerd dan hoeft het onderzoek niet langer herhaald te worden.

Om erfelijke oogziektes tijdig te ontdekken en te beperken, stimuleert de vereniging De Drentsche Patrijshond deelname aan het ECVO oogonderzoek tijdens de fokdagen tegen een gereduceerd tarief.


Hoe is de gang van zaken op zo’n fokdag?

Met de ontvangen uitnodigingsbrief meldt u zich bij het secretariaat. Hier ontvangt u het catalogusnummer. Als u zich opgegeven heeft voor het P.R.A. oogonderzoek, dan kunt u bij de kassa van het secretariaat  de kosten voor het oogonderzoek betalen indien u dit niet vooraf heeft overgemaakt. Vervolgens volgt u de stappen die hieronder aangegeven staan.

 1. Er staan tafels bij de ringen met daarop bordjes met de naam of kennelnaam van de fokker, zodat iedereen zijn “plekje“ bij de juiste ring kan herkennen. Er staan kannen met koffie en thee op de tafels. Helaas is het op de locatie niet toegestaan zelf meegebrachte etenswaren te nuttigen. Wel kunt u gebruik maken van de catering van de Markthal zelf. Een fokdag is altijd een gezellig samenzijn; een soort reünie.

 2. Elke ring heeft twee ringbegeleiders die behulpzaam zijn bij de verdere voortgang. Zij zullen u attenderen op de ringtraining. Het is zeer aan te bevelen om deze te volgen, opdat u inzicht krijgt hoe de keuring verloopt en waar u op moet letten. Wanneer u met uw hond aspiraties hebt om tentoonstellingen en clubmatches te bezoeken, dan is het de moeite waard een ringtraining te volgen bij een plaatselijke kynologenclub.

 3. fokdag3Na de keuring krijgen de honden die op PRA onderzocht gaan worden een druppeltje in de ogen. Dit gebeurd in de nabijheid van de ruimte waar de dierenarts zit. Na ongeveer een kwartier kunnen zij op volgorde van druppelen één voor één naar binnen gaan. De fokker en dekreu eigenaar ontvangen in de loop van de dag alle keurverslagen die zij vervolgens uitdelen aan de pupeigenaren. De verslagen worden ook gepubliceerd op de website van de vereniging. Honden tot 2 jaar krijgen een kwalificatie met U (uitmuntend), ZG (zeer goed), G (goed) of M (matig). Voor ZG en U gelden deze kwalificaties ook voor de meetelling voor de foknormen. Honden zonder stamboom en gecastreerde, monorchide of cryptorchide reuen krijgen wel een keurverslag, maar geen kwalificatie.

Mocht u nog vragen hebben over dit evenement dan kunt u contact opnemen met Renate Schouten per telefoon op nummer 0172-407010 of via de e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 


Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdense Verlaat
+31 (0)172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden