Naar Home-page
 • Facebook
 • Instagram
 • Winkel
 • Video's
 • Contact
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Drenten aan het spelen

Wandeling

Bircmede novice najaar

herplaatser

Voeding van de jonge hond

Bart van der Pol

Groeien

Kyrah Storm van de ErflandenJonge honden groeien in de leeftijd van 2½ tot 8 maanden enorm snel: bij grote rassen kan dat tot wel 200 gram per dag zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de voeding in die fase optimaal uitgebalanceerd dient te zijn om vooral de skeletontwikkeling zo ongestoord mogelijk te laten verlopen. In het verleden toen er nog geen goed commercieel voer in de handel was zijn hierbij veel fouten gemaakt die geleid hebben tot ernstige groeistoornissen als rachitis (Engelse ziekte) radius curvus syndroom (kromme voorpoten), enostosis (groeipijn) en hypertrofische osteodystrofie (een ziekte waarbij ernstige kreupelheid ontstaat door processen in de groeischijven).
Het is bekend dat bij skeletafwijkingen als Heup- en Elleboogdysplasie de voeding minstens zo belangrijk als de erfelijkheid ervan. Voeding speelt een cruciale rol bij het tot uiting komen van deze aandoeningen indien de hond genetisch belast is.

Calciumfractie

De laatste jaren wordt er veel onderzoek verricht en blijkt dat voor de skeletontwikkeling vooral de Calciumfractie van het voer belangrijk is. Het is al heel lang bekend dat de optimale Calcium/Fosfor- verhouding 6/5 dient te zijn. Uit onderzoek van vele voedingsdeskundigen waaronder ook de Utrechtse hoogleraar orthopedie van gezelschapsdieren Prof. Dr. H. Hazewinkel blijkt dat behalve deze verhouding ook de absolute hoeveelheid Calcium een maximum heeft. Het blijkt dat dit maximum 1% van de droge stof dient te zijn; als optimaal wordt 0.8% aangegeven. Verder geeft Hazewinkel aan dat het energiegehalte (vetgehalte) niet te hoog dient te zijn. Overgewicht geeft ook aanleiding tot het ontstaan van skelet- en gewrichtsaandoeningen!

Voeding

De grote diervoedingsfabrikanten als Eukanuba, Royal Canin etc. hebben deze ontwikkelingen snel gevolgd en hun “junior”-voeding voldoet uitstekend aan de eisen. Er is zelfs speciale voeding voor extreem snel groeiende “probleemrassen” ontwikkeld. Vaak worden nog kraakbeenbeschermende factoren toegevoegd (Glucosamine en Chondroitinesulfaat) en deze geven zeker een positief effect. Veel kleinere nationale of locale fabrikanten lopen enigszins achter en verkopen nog voeding die niet helemaal aan deze eisen voldoet. Ik heb bij diverse merken juniorvoer een calciumpercentage van 1,2% gevonden (dus 50% meer dan gewenst)!
Wees daarom kritisch en let goed op de samenstelling! Het is verstandig een goede voedingsolie die rijk is aan Omega 3 en 6 vetzuren toe te voegen. Bijvoorbeeld een goede zalmolie of een andere voedingsolie die geschikt is voor honden ( Bijv. Primeval) Van deze essentiële vetzuren zit vaak te weinig in droge voeding omdat het deze minder lang houdbaar maakt. Geef geen extra vitaminepreparaten, compleet voer is compleet, en een overdosis vitamines kan echt kwaad! Het is ook belangrijk niet te vroeg te stoppen met het verstrekken van “junior”-voeding. Het advies is hierin de richtlijnen van de fabrikant te volgen. Zoals gezegd: de grote merken hebben hun zaakjes op orde dankzij hun researchafdelingen.

twee drentenDrenten

Drentsche Patrijshonden zijn niet zo gevoelig voor skeletaandoeningen tijdens de groei, is mijn ervaring, maar natuurlijk is het goed om zo optimaal mogelijk te voeren.

Gewicht

weegschaalWat het overgewicht betreft: Zorg voor een normale groei van uw hond en dat betekent niet dat wij, zoals tijdens de laatste fokdag, geconfronteerd moeten worden met broodmagere Drenten, die meer weg hebben van een greyhound dan van een Drentsche Patrijshond. Een Drent is een eenvoudige “boeren”-hond die niet elegant is maar kracht uitstraalt en enige massa heeft. Het is mij opgevallen dat veel dierenartsen debet zijn aan deze vorm van "ondervoeding": zij slaan door in hun adviezen en zien het liefst een schrale hond. Bovendien worden geadviseerd de honden zeer beperkt te laten bewegen, zodat er nauwelijks spierontwikkeling is. Natuurlijk is overbelasting niet goed maar ook hierin wordt overdreven. Drenten zijn sobere honden die van nature een goed skelet bezitten.

Mijn mening is dat je “met het oog” moet voeren, dat wil zeggen kijk meer naar de hond en minder naar wat op de verpakking van het voer staat. De tekst op de voeding is bedoeld als richtlijn en niet als absoluut gebod; elke hond is immers verschillend. Als u geen ervaring hebt met het "ideale gewicht" van uw Drent, neem dan contact op met uw fokker of iemand anders die bekend is met Drenten en laat hem/haar maar beoordelen of uw hond te dik of te mager is.

Samenvattend

 • Zorg voor voer met een goede Calcium/Fosforverhouding (6:5), een verlaagd Calcium (optimaal is 0.8%), niet teveel energetische waarde (niet te veel vet) en kwalitatief goede eiwitsamenstelling. Eventueel toegevoegde kraakbeenbeschermende stoffen zijn prima. Aan te bevelen is: elke dag een dosis goede voedingsolie. Géén vitamines toevoegen!
 • Voer van de grote merken voldoet goed, wees extra kritisch bij de kleinere merken: zij lopen vaak wat achter.
 • Stop niet te vroeg met “Junior”voeding, volg het advies van de fabrikant
 • “Met de ogen” voeren, geen overgewicht maar ook geen te magere hond en neem de tabel op de verpakking als richtlijn, niet als dwingend voorschrift!
 • Wel (vrije) beweging, maar niet overdrijven. Gewoon verstand gebruiken.

Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdense Verlaat
+31 (0)172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden