Naar Home-page
 • Facebook
 • Instagram
 • Winkel
 • Video's
 • Contact
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Drenten aan het spelen

Wandeling

Bircmede novice najaar

herplaatser

Gebit

De pup wordt zonder tanden geboren maar al zo'n 2 weken na de geboorte beginnen de eerste tandjes van het melkgebit te verschijnen en als de pup 2 maanden oud is moet het hele melkgebit voltooid zijn. Dat is meestal het tijdstip waarop u uw hondje krijgt. Het eerst verschijnen de hoektanden, dan de snijtanden en de (valse)kiezen. De samenstelling van het gebit wordt vaak uitgedrukt in een tandformule. Daarin wordt vermeld hoeveel van welke soort tanden en kiezen aanwezig moeten zijn.

Zo'n formule ziet er voor het melkgebit zo uit:

P C I / I C P
3 1 3   3 1 3

3 1 3   3 1 3

Niet alleen de linker en rechterhelft van het gebit zijn gelijk maar ook de onder en bovenkaak bevatten dezelfde hoeveelheid tanden en kiezen, de I staat voor Incisivi dat is de snijtand, de C staat voor Canini dat is de hoek(haak)tand en de P staat voor Praemolares dat zijn de valse kiezen. Omdat alle kanten in het melkgebit gelijk zijn wordt voor het gemak alleen de aanduiding  3  1  3   gebruikt.

Het volwassen gebit ziet er anders uit. Linker en rechter kant zijn uiteraard wel gelijk, maar onder- en bovenkaak verschillen ook zijn nu de ware kiezen M (molaren) erbij. De tandformule luidt dan:

  I C P M  
  3 1 4 2  
2x
(=42)
  3 1 4 3  

De tand bestaat uit 3 onderdelen: de kroon, de tandhals en de wortel. De bovenkant van de tand, de kroon is bedekt met een laagje van glazuur. Glazuur wordt slechts één maal gevormd, een beschadigde glazuurlaag kan dus niet genezen, glazuur is ongevoellig voor prikkels van buitenaf. De tandhals is de verbinding tussen kroon en wortel. Die overgang van glazuur naar het cement van de wortel bevindt zich onder het tandvlees. Cement kan zich wél herstellen na een beschadiging. De binnenzijde van de tand bestaat uit dentine. Dentine is heel gevoellig voor prikkels (tand/kiespijn), ook bevat de tand een holle ruimte waarin zich zacht weefsel bevindt, de pulpa. Deze bestaat uit verbindingsweefsel, bloedvaten en zenuwweefsel. De wortels zorgen ervoor dat de tand of kies in de kaak verankerd wordt. De tand wordt omgeven door zacht steunweefsel(het parodontium), dit weefsel is belangrijk voor de bevestiging van de tand in de kaak. De voornaamste oorzaak voor het verlies van tanden en kiezen ligt in ontstoken steunweefsel (tandvleesontsteking).

De vorm van de kaak en de manier waarop de tanden in de mond staan, hebben een eigen benaming. Als de boventanden, bij een gesloten mond, ver vóór de ondertanden staan noem je dat een bovenvoorbijter. Dit is een afwijking die voor geen enkel ras kenmerkend is en kan dus beschouwd worden als een erfelijke ziekte. Een ondervoorbijter of onderbijter is een hond waarvan de ondertanden vóór de boventanden staan. Een schaargebit is een gebit waarvan de boventanden zonder tussenruimte voor de ondertanden staan. Een tanggebit is een gebit waarbij onder- en boven-tanden precies boven elkaar staan, weer bij gesloten mond. Wanneer uw hond gekeurd wordt op een tentoonstelling wordt op al deze zaken gelet. Mocht er iets niet in orde zijn dan kunt u dat lezen in het keuringsverslag, b.v. mist P1 onder of is een ondervoorbijter. Bij veel rassen is het missen van een P (premolaar) maar zeker ook een M (molaar) een uitsluitende fout. Met deze honden mag niet gefokt worden. Goed opletten en het gebit van uw hond van jongsaf aan goed in de gaten houden voorkomt problemen. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het “touwtrekken” in de tijd dat de hond aan het wisselen is en het volwassen gebit tevoorschijn komt. Er kunnen te veel krachten op de tanden komen te staan waardoor de tanden naar voren getrokken kunnen worden.


Verzorging van het gebit

Tandplak is de veroorzaker van veel narigheid in de mond. Plak bestaat uit levende en dode bacteriën, voedselresten en dergelijke en je kunt het meestal vinden daar waar de natuurlijke reiniging minder is. Cariës komt bij honden weinig voor.

Tandsteen is verkalkte plak. Vaak vind je tandsteen langs de tandhalzen, onder en boven het tandvlees, aan de wangkant van de scheurkiezen (de ware kiezen) in de bovenkaak en aan de tongkant van het ondergebit. Vaak zie je een ontsteking van het tandvlees in de vorm van rode rand of zwelling op het tandvlees grenzend aan de tand, ook bloedend tandvlees kan een gevolg zijn van tandplak.

Tandplak... niet tandsteen is de boosdoener!

Een goede mondhygiëne en gebitsreiniging, voorkomt narigheid. Stinkt uw hond uit de mond? Tandsteen stinkt niet, het is alleen maar ruw en verzamelt daardoor de plak. Het gaat om tandplak. Als er al tandsteen aanwezig is, dan is de verzorging van het gebit blijkbaar onvoldoende. Tandsteen moet onder narcose verwijderd worden, een hele ingreep dus.

Wat kunt u doen om te voorkomen dat het zover komt

De hond moet kauwen, hoe meer kauwbewegingen hij maakt, hoe groter de kans dat door de bewegingen en de speekselvloed de tandplak ontwikkeling geremd wordt. Harde voeding biedt wat dat betreft meer mogelijkheden dan zacht voedsel.

Vond men zo'n 20 jaar geleden het poetsen van het gebit nog onzin, tegenwoordig is tandenpoetsen het devies. Onderzoek heeft geleerd dat 3 x per week 2 à 3 minuten tanden poetsen voldoende is......

Jhr van Foreest ( specialist Tandheelkunde) zegt zelfs dat het verstandig is 1x per dag te poetsen, de zogenaamde mechanische reiniging. Als u uw hond van jongs af aan leert dat erin de mond gekeken wordt en u met de vinger de mond in kan, kunt u beginnen met tandenpoetsen. Er zijn speciaal gemaakte tandenpoetsgaasjes voor honden of u kunt met een zachte tandenborstel aan het poetsen gaan. Er is tandpasta voor honden, met bijvoorbeeld rundvlees smaak (lekker!), in dierenspeciaalzaken te koop. Tandpasta is slechts een hulpmiddel, het gaat om de mechanische reiniging. Gebruik geen gewone mensen tandpasta!

Poetsen met alleen water is ook prima, zolang het gebit er nog goed uitziet. Voorkom tandplak door poetsen.

Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdense Verlaat
+31 (0)172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden